Skip to content
21/02/2011 / kristin

Kebony

Svartlamon, Trondheim

foto: ivar mølsknes

Fin gråfarge på kledningen. Miljøvennlig og vedlikeholdsfritt klinger godt i mine ører. Har vasket,  pusset og malt hytte  to somre på rad, er ennå ikke ferdig. Men vedlikeholdsfritt! Går det an?

http://www.kebony.no

Kristin

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar
 1. mari / Feb 22 2011 00:55

  Hurra, arkitekten er også glad i kebony! Kortreiste materialer produsert av bærekraftige råvarer, det lukter miljø. I tillegg vedlikeholdsfritt og en fin gråning over tid. Haken er pris, men det kan være verdt investeringen. Boden som skal rives er også kledd i en herlig grå trepanel. Ikke vær for rask med å kaste denne! Kanskje den kan gjenbrukes? Hva med i kombinasjon med kebony?

 2. kristin / Feb 22 2011 13:41

  HÆ?! Tuller du? Vil du bruke det gamle panelet? Kan det brukes på nytt uten at vi må male det eller sette det inn med noe?

  Innbiller meg at jeg har lest om en hytte som var kledd med ubehandlet furupanel for å slippe vedlikehold. Det må jo da ha vært brukt en spesiell panel?

  • mari / Feb 22 2011 20:46

   Ja, hvorfor ikke?? Kanskje deler av den er brukende!

   Det trenger ikke å ha vært en spesiell panel du så, men det har nok vært en bevisst bruk av materialet. Tre er et levende materiale som fungerer godt når det blir brukt slik at det får virke på sitt beste. Det er opp til oss å legge til rette for at det får lov til det. Viktigst av alt er at det får lov til å tørke opp etter fuktpåkjenning. For ubehandlede fasader egner kjerneved seg, f.eks. av furu. Dette er den «mest eksklusive» delen av trestammen fordi den er mest holdbar.

   Faktorer som påvirker treets levetid er feks fukt og regn, kondens, forurensning, solstråling (og annen stråling), sopp, varme, frost og mekanisk påkjenning som snø og vind. De 6 førstnevnte har størst betydning for fargeendring, mens de andre har innvirkning på fysiske egenskaper og slitasje. Der det er mest fukt, grånes det fortest. Ved bruk av ubehandlet tre må man godta ujevn gråning, bl.a. fordi sørfasader tørker fortere enn nordfasader og alle utstikk og «ujevnheter» i vegg skaper ulike forhold for treet.

   En annen spennende bruk av tre er sponkledning! Også i denne teknikken er kjerneved viktig. Se http://www.norskspon.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: