Skip to content
25/02/2011 / mari

Plassering og utforming

Har tatt to prinsipper for plassering videre og sett på hvordan disse kan oversettes til konkrete løsninger og form som forholder seg til de tidligere kartlagte kvalitetene på tomta.

Modelltester er i målestokk 1:50 og bare vist på et utsnitt av terrenget. Dermed viser ikke modellene forholdet til hovedhytta. Bein mangler også på de fleste modellene. Beklager det!

 

modelltester 1:50

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar
 1. kristin / Mar 1 2011 12:40

  Veldig gøy å se. Jeg ser på bilder av av hytta og tomten og prøver å se for meg hvordan det blir. Skjønner tanken med å trekke annekset litt bakover, det åpner opp den fine lille plassen foran (A). Det eneste jeg lurer litt på om vi da kommer litt nær naboene bak, at vi får en kjenning med hytta bak? Jeg vet vi kan bygge så langt opp pga tomten vår, men det er mer følelsen av at hytta bak kommer nærmere. Mulig dette er bare tull. Men er også litt redd for at de vil nekte oss å bygge et anneks nærmere sin hytte. Kan de det? Pga av utsikt feks?

  Men altså ang retning A så liker jeg umiddelbart forslag nummer fire fra toppen. Vet ikke helt hvorfor. Lars mente at den gav han litt pølsebodfølelse. Jeg syns ikke det gjør noe. Pølser er jo godt og kanskje vi kan tjene inn utgiftene vi har på annekset på pølsesalg.

  Øst-vestvendt volumet liker jeg veldig godt. Spesielt det nest siste forslaget. Den lille vinkelen mot hytta er fin. Akkrat som om den gir hytta en klem. Og hvem kan ikke trenge det? Det vil også være et fint sted å trekke seg tilbake når nordavinden står på. Dessuten liker jeg inngang på midten sånn at du deler hytta i sovedel og oppholdsrom. Men hvor langt ut fra den steinhellen stikker hytta på nedsiden? Og har du tenkt noe på areal? Hvor mange kvadratmeter er hyttehyttene? Eller er vi ikke der ennå?

  K.

  • mari / Mar 1 2011 21:59

   Det er ikke dumt å tenke på naboen, neste gang er man kanskje selv i byggesak som nabo! Det er mulig med A å ikke bygge høyere bakover, men å holde samme høyde som foran og dermed ikke stjele vesentlig mer sikt fra nabo. Men man kommer ikke unna at man kommer nærmere naboen i denne retningen. I vanlige boligområder er byggegrense 4 meter fra tomtegrense. Siden denne tomta er uregulert, er det kommuneplanen som gjelder og overstyrer vanlige byggeregler (http://www.fredrikstad.kommune.no/Documents/Politikk/Planer/Arealplan_2007_2018.pdf). Jeg kan imidlertid ikke se at det står noe om byggegrenser i denne planen, og normalt skal det da være 4 m som gjelder. Heldigvis har dere stor tomt så med mindre dere bestemmer dere for å bygge stort og langt vil problemstillingen unngås. Kunne blitt morsomt siden tomtegrensene er usikre…
   Det er kommunen som bestemmer om dere får gjennomføre tiltaket, men naboene kan klage når de mottar nabovarsel. Hvis de klager, må dette legges ved søknaden og kommunen kan velge å ta hensyn til det eller å overse det. Eller noe midt i mellom. Kommunen forholder seg til PBL og kommuneplaner. I skjønnsmessige sider av byggesaker anses noen kommuner å være strengere enn andre. Når det kommer til utsikt vil jeg si det er en skjønnsmessig vurdering. (eh, det var vel kanskje opplagt.)

   Ha ha, pølseboder skal ikke undervurderes, naive og fine. Men det er kanskje et visuelt uttrykk å etterstrebe… Modellene er et verktøy for å jakte på ulike kvaliteter, og de er ikke nødvendigvis tenkt som valg mellom den ene eller den andre formen.
   Jeg synes også det er noe interessant med variantene B med vinkel, de har mange fine ting i seg, både innvendig og i situasjon. Inngang midt på, som du påpeker, gir mindre gangareal fordi fordeling av program er mer effektiv. Samtidig kreves høyere vegg for dør, enn om den ligger på enden. Ulike kvaliteter i ulike varianter. Alle modellene er 15 m2 eller mindre. Høydene varierer også noe.

   Gleder meg til diskusjon i morgen! Målet er å snevre inn for å kunne jobbe videre med de kvalitene dere liker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: